Foccacia.

I Italia er det mest vanlig å bake brødet med olivenolje, havsalt og urter som rosmarin og salvie. Hvis man ønsker å gjøre mer ut av det så kan man toppe det med løk, ost, kjøtt eller grønnsaker.

Deigen til en focaccia har noenlunde samme konsistens som en pizzadeig. Deigen presses ut i en langpanne, ofte stikker man hull i deigen med en kniv for å hindre at det dannes luftbobler. For å bevare fuktigheten i brødet har man olivenolje på toppen av brødet før det heves. Italienerne bruker en finere type hvetemel enn det vi har her hjemme, noe som gjør at brødet får en ekstra mykhet. Hvis man ikke gidder å bruke pengene på overpriset italiensk tipo doppio zero mel så fungerer det bra med norsk hvetemel.

I Nord-Italia er det veldig vanlig å bruke smult i deigen, dette gir et brød som flaker lettere. Franskmennene lager sin egen versjon som kalles fougasse, men de er mer rundhåndet med tilbehøret og bruker både ansjos, oliven, ost og andre ting. Fougasse ligner mest på en pizza uten tomatsaus.

I det gamle Roma var panis focacius et flatt brød som ble bakt i asken i ildstedet. Navnet kommer fra det latinske ordet for fokus som betyr midtpunkt og ildstedet var i midten av huset. Ettersom tradisjonen spredde seg ble det med lokale ingredienser og dialekter laget mange forskjellige typer brød med ulike navn.

 

Focaccia egner seg godt på egen hånd sammen med suppe eller grillmat. Du kan også dele brødet i to på langs og fylle det med masse godt og servere det som en sandwich.

 

 

Enkel focaccia

Du kan bruke andre urter i brødet som for eksempel timian og basilikum. Oregano passer også hvis du har en dragning mot pizza. Cherrytomatene kan erstattes med soltørkede eller du kan blande parmesan, skinke eller bacon i deigen for å få et mer mettende brød.

 

500 gr. hvetemel

1 pose tørrgjær

1 ts. salt

3,5 dl. vann

2 ss. olivenolje

1 ss. flytende honning

Havsalt

Salvie og rosmarin

Svart oliven

Cherrytomater

Jeg kunne levd kun på dette brødet i flere uker tror jeg;) Så nå skal vi kose oss senere i dag med brød, kylling og salat.

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

sisiline

sisiline

31, Drammen

Bor i Hurum med min kjære mann, også er jeg så heldig at jeg er mamma til 3 flotte gutter på 5, 3 år og 1 år.

Kategorier

Arkiv

hits